Hållbar konsumtion i ett hållbart samhälle
Klimatkrisen är ett faktum. Ingen kan väl undgå att vi är mitt inne i planetens största gemensamma kris. Ett hot som är ställt mot oss alla. Allt detta kan kännas skrämmande. Skrämmande på många sätt. Det är så mycket som är fel. Så mycket som behöver göras. Så mycket vi alla kan göra men listan är så lång att man inte vet vart man ska börja. Diskussionerna kring fikabordet handlar mest om vilken press vi behöver sätta på de stora ledande företagen. De som behöver göra stora förändringar och visa för världen att de drar sin påse med strå till stacken. Och det är ju fantastiskt att man fasar ut engångsplaster, och ersätter plastemballage med annat hållbart material som är antingen återvunnet eller går att kompostera. Och ja, de stora ledande företagen behöver så klart göra sitt. Och det fort. Men vi får ju inte glömma bort oss själva i den här ekvationen. För tänk om det var så att det var vi som hade makten. Inte de stora företagen som förser oss med allt vi behöver och allt som vi tror att vi behöver. Tänk om vi som enskilda konsumenter är de som verkligen har makten. För visst är det väl så att om saker inte säljer tas de bort ifrån hyllorna. För de stora ledande företagen runt om i världen är beroende av att vi faktiskt köper deras produkter. Utan oss konsumenter som handlar finns inget intresse att sälja. Utan köpande konsumenter finns inga säljande företag. Det är faktiskt så enkelt. Så länge det finns efterfrågan på produkter av konsumenter som inte ifrågasätter var produkterna kommer ifrån, hur de tillverkas och av vad, kommer det att finnas företag som bara har ett syfte - att tjäna pengar och tyvärr innebär det alltför ofta att tjäna pengar på andras bekostnad.
När du köper en produkt, funderar du på vem eller hur många som har hållit i den innan den nått din hand? Och hur många länder den har passerat?
Vi som konsumenter, vanliga människor, behöver börja ställa krav. Genom att inte handla sånt vi inte behöver. Att ersätta produkter med annat är kanske inte den bästa lösningen om man inte behövde produkten från början. Vi behöver rannsaka oss själva, fråga oss vad vi egentligen behöver. Och välja det som faktiskt bidrar till ett bättre klimat.
Men det handlar ju inte bara om att köpa och tillverka färre prylar, och minska transporter av dessa. Det handlar även om vår livsstil. Hur mycket vatten använder du på en dag till exempel? Kan du minska det? Återvinner du alla förpackningar? Har du kompost? Det finns mycket vi enskilda personer kan göra för att bidra. Kanske gör du allt detta redan, kan du inspirera någon annan att börja kompostera, eller minska sin vattenkonsumtion? Sprida ringarna på vattnet.
Det är många som drömmer om att skapa egna varumärken och genom sina sociala plattformar samarbeta med andra företag. Men behöver vi verkligen fler produkter?
Fler produkter som är närproducerade, hållbart utvecklade och inte påverkar miljön varken före, under eller efter sin produktion, ja absolut! Inte fler engångsartiklar som färdats över halva jordklotet och är inpackat i dubbla plastförpackningar.
Så ställ mer krav. Ställ krav på dig själv. Det är du som har makten. Det är vi tillsammans som förändrar världen. Så vi kan fortsätta njuta av vår underbara natur. Vi och våra barn.